Skip to content Skip to footer

Su Arıtma Cihazlarının Çalışma Prensipleri

Su Arıtma cihazlarının çalışma prensipleri, uygulamanıza veya neyi gidermeye çalıştığınıza (bakteri, mineral, katı madde vb.) bağlı olarak 5 tip Su arıtma cihazı vardır. Her biri farklı bir su sorununu ele alır ve birçok filtre aslında farklı filtreleme seviyelerine ulaşmak için bu yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanır. Aşağıda bir Su arıtma cihazınin nasıl çalıştığına bakacağız.

Su Arıtma Cihazları Nasıl Çalışır?

Su, gezegendeki en önemli maddelerden biridir. Dünya yüzeyinin %71’ini kaplar ve insan vücudunun %75’i sudan oluşur.Su; tarım, bilim, tıp, ulaşım, ısıtma, rekreasyon ve gıda işlemenin yanı sıra yıkama ve belki de en önemlisi içme dahil olmak üzere bir dizi faaliyet için hayati önem taşımaktadır.

İnsanların büyük bir kısmı için içme suyu, teoride içilmesi güvenli olan ancak dezenfekte etmek ve mikrop ve bakterilerden uzak tutmak için kullanılan klor gibi kimyasallar nedeniyle genellikle hoş olmayan tat ve kokulara sahip olan suyu sağlayan belediye kaynaklarından gelmektedir. Su arıtma cihazı, ince bir fiziksel bariyer, kimyasal bir işlem veya biyolojik bir işlem yoluyla kirliliği azaltarak sudaki yabancı maddeleri gideren bir cihazdır.

Mekanik Su Arıtma Cihazı

Mekanik filtrasyonun temel fikri, fiziksel bir bariyer kullanarak sudaki tortu, kir veya herhangi bir partikülü fiziksel olarak uzaklaştırmaktır. Mekanik bir filtre, büyük kalıntıları filtrelemek için basit bir süzgeçten, patojenik organizmaların ultra ince filtrasyonu için son derece karmaşık bir gözenek yapısına sahip seramik bir filtreye kadar değişebilir. Mekanik filtreleme kullanan bir filtre genellikle filtrenin tutabildiği partiküllerin boyutu açısından ne kadar etkili olduğunu gösteren bir mikron derecesi alacaktır. Yaygın derecelendirmeler şunlardır:

  • 5 mikron: çıplak gözle görülebilen çoğu partikülü temizler.
  • 1 mikron: mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçük parçacıkları temizler.
  • 0,5 mikron: kistleri (giardia ve cryptosporidium) temizler.

Emme Su Arıtma Cihazı Nasıl Çalışır?

Bir Su arıtma cihazındeki emilim farklı minerallerle gerçekleştirilir, en yaygın olarak kullanılan karbon, su kaynaklı kirleticileri yakalamada oldukça etkilidir.Karbonun kirleticileri bu kadar kolay emmesinin nedeni, klor gibi kimyasal kirlilikleri hapsedebilecek kuytu ve çatlaklarla dolu büyük bir iç yüzey alanına sahip olmasıdır. En yaygın ev tipi Su arıtma cihazları, adsorpsiyon yoluyla istenmeyen tat ve kokuları azaltan granüler aktif karbon (GAC) içerir.

Sekestrasyon Yoluyla Filtreleme

Sekestrasyon, bir maddenin kimyasal olarak izole edilmesi eylemidir. Gıda sınıfı polifosfat, kireç ve korozyona neden olan kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri tutmak için kireç önleyici filtrelerde yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, polifosfat genellikle sadece çok küçük miktarlarda verilir ve kireci ortadan kaldırmak yerine sadece engeller. Bu, polifosfatın suyu yumuşatmadığı, ancak mineralleri çözelti içinde tutmaya çalıştığı ve temas ettikleri herhangi bir yüzeyde kireç olarak oluşmalarını önlediği anlamına gelir.

İyon Değişim Filtreleri

İyon değişimi, sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum iyonlarını sodyum veya hidrojen gibi diğer iyonlarla değiştirerek sert suyu yumuşatmak için kullanılan bir işlemdir. Kireç önleme işleminin aksine, iyon değişimi sert mineralleri fiziksel olarak giderir, kireç birikimini azaltır ve suyu ticari kahve makineleri gibi sabit yüksek sıcaklıkta tutulan uygulamalar için uygun hale getirir. İyon değişimi en yaygın olarak, genellikle küçük boncuklar şeklinde gelen bir iyon değişim reçinesi kullanılarak gerçekleştirilir.

Ters osmoz

Ters ozmoz, çözünmüş inorganik katı maddelerin (magnezyum ve kalsiyum iyonları gibi) basınç altında yarı geçirgen bir zardan geçirilerek sudan uzaklaştırılması işlemidir, böylece su geçer ancak kirleticilerin çoğu geride kalır. Ters osmoz suyu arıtmanın çok etkili bir yoludur ve genellikle mekanik filtre (tortu) ve emilim filtresi (aktif karbon) gibi bir dizi başka filtreyle birleştirilerek suyu az sayıda kirletici maddeyle geri döndürür. Ters ozmoz sistemleri, elektrik kullanımından kaçınmak için suyu membrandan geçirmeye zorlamak için su basıncını kullanır, ancak belirli miktarda atık su üretilir ve kanalizasyona gönderilmesi gerekir.

Su Arıtma Cihazı Kombinasyonları

Her filtreleme yönteminin neyi filtreleyebileceği konusunda sınırlamaları vardır, bu nedenle çoğu Su arıtma cihazı veya su arıtma sistemi belirli bir su saflığı seviyesine ulaşmak için yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanır. Örneğin, bir ev tipi sürahi Su arıtma cihazı genellikle mekanik filtreleme, emilim ve iyon değişimi ile çalışırken, bir hat içi filtre mekanik filtreleme ve emilimi birleştirecek, filtre kireçlenmeyi engellemek için tasarlanmışsa olası sekestrasyon da dahil edilecektir.

Üst kısma git
Hemen Ara